Prevádzku automatu na predaj ovocia a zeleniny pravdepodobne neobnovia

16.08.2010 Prešov

Prešov 16. augusta (TASR) – Prevádzku automatu na predaj ovocia a zeleniny, ktorý na jar tohto roka inštalovala spoločnosť WASTEX Slovensko, s.r.o. , na Základnej škole Šrobárova v Prešove, pravdepodobne v septembri nespustia.
Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Iveta Adamová.
Skúšobná prevádzka prototypu automatu, ktorého výrobu financovala spomínaná firma, sa začala 14. apríla a trvala do konca školského roka. Hovorkyňa konštatovala, že deti dostávali žetóny, za ktoré platili iba symbolickú sumu päť centov, keďže tieto produkty boli dotované ministerstvom pôdohospodárstva v rámci programu na podporu zdravej výživy \"Školské ovocie\".
Adamová vysvetlila, že mesto ako zriaďovateľ základných škôl sa s firmou dohodlo, že budú hľadať spôsob financovania nákladov na tento projekt. V prípade osvedčenia jeho prevádzky uvažovala samospráva o zavedení podobných zariadení aj do ďalších škôl. Zatiaľ sa však formu financovania nepodarilo nájsť.
\"Prevádzkovateľ chce tento automat škole prenajať, prípadne predať, pričom jeho cena sa pohybuje zhruba vo výške 10.000 eur. Keďže máme záujem, aby tento projekt pokračoval, obrátime sa na ministerstvo školstva o poskytnutie finančnej dotácie pre ďalšiu udržateľnosť jeho chodu, \" uviedla Adamová. Pripomenula, že pre finančnú krízu musela samospráva pristúpiť k viacerým obmedzeniam výdavkov a z tohto dôvodu momentálne nemá na kúpu ani prevádzku takýchto zariadení peniaze.
Podľa riaditeľky ZŠ Šrobárova Valérie Stankovenovej sa tento spôsob predaja osvedčil, bol pre žiakov veľmi atraktívny a k lacnejšiemu ovociu a zelenine sa ľahšie dostali aj tí, ktorí nevyužívali služby školskej jedálne. Konštatovala, že priaznivý ohlas bol aj zo strany rodičov, preto by privítali, keby sa našli prostriedky na ďalšie zabezpečenie prevádzky automatu.
 

Vyberte región

mark